nuffnang

Saturday, 12 November 2011

Cara Menghilangkan Tekanan Ketika Belajar

 

      Tajuk kali ni panjang sikit....tapi sesuai untuk suma member-member. Harap dapat membantu. Ok la..bila jadi seorang student ni, mesti tak lari dari tekann. Tambh esok ada exam. Dah study..tapi masih tak fhm atau tak dapat nak masukkan dalam otak. Waktu ni la rasa tekanan tu. Aku pun sutdent jugak so ak pn pnh rasa...huhuhuhu Cuba kita tengok punca-punca tekanan ketika study:

-Persekitaran-Bising, Berbau (termasuk ketiak member), Bersepah, Gelap, Suhu terlalu tinggi atau rendah
-Masa-Waktu belajar, Jadual exam terlalu padat,Study last minute (salah sendiri)
-Kawan-Bising, Terlalu banyak bertanya, Suka mempengaruhi,
-Bahan untuk belajar-Nota hilang, nota tak lengkap (salah sendiri), terlalu banyak nota
-Masalah peribadi-gaduh ngan awek, duit poket dah kering, tak sihat, masalah keluarga, gaduh ngan member

     Ok tu suma adalah antara punca tekanan ketika belajar. Mungkin banyak lagi, dan perkara yang remeh kadang-kadang boleh menyebabkan kita tekanan. Setiap orang mesti ada masalah sendiri yang mana kita tak terpikir pun benda tu bleh jadi masalah pada sesetengah orang. Sekarang jom kita tengok cara menghilangkan tekanan:


1-Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. (bekalkan oksigen kepada otak..tp tarik nafas dikawsan yg nyaman..shj..huhuhu)



2-Redakan tegangan-sebab dah lama duduk..berdiri, mengeliat, buat regangan lembut...jgn smpi terkentut suda..marah membe sebelah..



3-Menjerit-cara agak mujarab...tp klu terlebih..maw kena tibai ngn org...



4-Belajar ditempat yang bersih, tenang, selesa dan terang. (library slh s2 tmpt..)



5-Keluar lepak dengan member-Ajak member lepak kat kedai mamak. Cara ni memang aku selalu buat. Ye la kan, dah lama mengadap buku.Stop kejap ambil masa untuk rehatkan otak.



6-Selesaikan dulu masalah yang menyemakkan otak kita. klu tak dapat selesaikan sendiri, minta
 bantuan member atau orang terdekat. Kongsi dan luahkan masalah dengan  mereka.



7-Bersukan-jangan asyik belajar, keluar bersukan, ini membantu meredakan tekanan.



8-Tidur-cara jugak memang selalu aku amalkan. Klu kepala dah semak dengan pelbagai formula dan fakta..tidur dulu. Ini membantu menyusun ingatan dalam otak.



 9-Lakukan hobi sendiri-hobi sendiri boleh menenangkan otak. coz hobi adalah perkara yang kita suka buat. Banyak hobi yang boleh dilakukan, melukis, dengar radio, men game(left4dead), bowling, karaoke, dll.



10-Solat dan Baca Al-quran- Cara yang betul-betul mujarab antara suma cara. Jika hendak lakukan sesuatu, kembalilah kepada Allah yang Esa.





Ini adalah antara cara menghilangkan tekanan yang aku boleh senaraikan. mungkib banyak lagi, coz setiap orang ada cara sendiri untuk menghilangkan tekanan contohnya Shopping, tengok wayang, merempit(yang ni tak elok), dan makan mungkin. So, harap ini dapat membantu. Selamat beramal..!!


2 comments:

Rasmuna Mun said...

ade 1 lagi cara : ngadap muka buku lak compem tak boring....hehehe....selamat berjuang engineer-to-be....

Hasbullah Hamzah said...

hahaha...2 x bagos...klu layan kang mw x stdy terus...hehehehe

L-studio

Tekan-Tekan Sikit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

x change