nuffnang

Monday, 21 November 2011

Tips Memilih Backpack yang sesuai


Backpack adalah brg terpenting bagi penggemar outdoor...kalau tak mana nak taruk barang2 suma...betul tak? so backpack yang macam mana kita nak beli untuk aktivti kita? beli backpack yang salah boleh menyebabkan sakit tulang belakang dan jugak bahu..meh tengok apa yang perlu diambil kira sebelum membeli backpack..

Yang pertama sekali jenis...backpack jenis apa yang kita nak beli...sekarang banyak jenis backpack kat pasaran...backpack jugak ada jenis untuk lelaki dan perempuan...biasanya backpack untuk perempuan lebih slim dan sedikit kecil...pastu kita tengok keselesaan...yang ni penting..mahal sikit tak apa...nak pakai lama...backpack yang baik adalah backpack yang selesa untuk perjalann jarak jauh atau jarak dekat...kemudian kita tengok pulak saiz backpack kita...bergantung kepada jangka masa aktiviti kita la...bagi short travel iaitu 3-4 hari kebanyakan memilih 40L-60L...kalau long travel pulak..bagi aktiviti yang lama...contohnya duduk dalam hutan seminggu la...disarankan 60L keatas...tapi kalau pompuan tu bawak la yang kecik2 sikit...cara menyusun barang2 dalam backpack pun penting..kalau tak 80L pun tak ckup...

Daypack - 20L-35L
Medium - 40L-70L
Large - 70L dan keatas


kalau yang ada '+' pulak..contohnya 45L+10L...ini sebenarnya ada sesetengah backpack tu boleh wat partition menggunakan zip untuk asingkan dua ruang...bagi aku...aku selalunya letak sleeping beg kat bawah tu..senang nak ambik dan senang nak simpan...ada jugak yang letak baju atau selipar....ada jugak yang tanya 40L tu besar mana?urmm..susah jugak nak menjawabnya...macam ni la senang..

10L = 610 cubic inch
40L = 2441 cubic inch
60L = 3661 cubic inch
80L = 4882 cubic inch

sekarang kita tengok pulak cara menentukan saiz backpack dengan cara ukuran torso..moh tengok video bawah ni...huhuhuhuhu




4 comments:

MaYa MustWany said...

bulan depan naik brongga,pakai beg sekolah dulu jew.hihihi..ohh ye,mas sekadar nak tegur pasal ayat tuh jangan short form ye.and kalau boleh guna pop window comment.and kalau boleh letak shout box,mudah pengunjung inform yang mereka mai sini,so hamzah dah boleh dapat pergi blog baru yang lain pulak~sekadar nasihat,salah silap mintak maaf ye~

Hasbullah Hamzah said...

okeh x kisah..komen yg membina..sy blogger baru...thanks..nk wat shoutbox..tp version lama xdk la...ad link x?lg s2 pop window comment nk wat mcm mn ek?

MaYa MustWany said...

kat blog mas de rasanya nak buat pop window comment.tengok kat tab atas-tutorial. ada je shout box lama http://www.shoutmix.com/main/login.php

afqh said...

useful
thanks

L-studio

Tekan-Tekan Sikit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

x change